BASTIA Cartizze Dry Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG, 0,75l
Luxusné Prosecco z prestížnej oblasti Cartizze
Kategória: | PROSECCO |
---|---|
Krajina pôvodu: | Taliansko |
Odroda hrozna: | 100% Glera |
Zvyškový cukor: | 25 g/l |
Kyseliny: | 6,0 g/l |
Farba: | Slamovo žltá |
Aromatika: | Intenzívna a jemná s kvetinovou zvláštnosťou ako ruža a divoká fialka s ovocnou vôňou jablka a septembrovej broskyne |
Chuť: | Jemná, očarujúca a zamatová, mierne aromatická |
Alkohol: | 11,50% |
Objem: | 0,75l |
Dostupné ročníky: | na dotaz |
Uzáver: | korok |
Vegan: | nie |
Bio / Organické: | nie |
Teplota servírovania: | 8 °C |
Tlak vo fľaši: | 5,0 bar |
Skladovanie: | Chladné a tmavé miesto pri teplote 12-15°C korkom hore. |
Metóda: | Charmat – Martinotti |
Párovanie s jedlom: | mladé syry, dezerty, ovocné šaláty, aperitív |
Valdobbiadene Cartizze Superiore DOCG od vinárstva Bastia Rebuli Michele predstavuje absolútnu špičku talianskych šumivých vín a právom sa označuje za Grand Cru Prosecca. Toto výnimočné víno pochádza z legendárnych 107 hektárov Cartizze v oblasti Saccol pri Valdobbiadene, kde iba 140 pestovateľov má privilégium obhospodarovať najexkluzívnejšie vinohrady Talianska. Bastia vlastní parcelu Col Maset v centrálnej časti Cartizze, kde 45-ročné vinice vo výške 280 metrov s juho-juhozápadnou orientáciou produkujú hrozno výnimočnej kvality.
Vo vašom pohári sa víno prezentuje žiarivou slamovožltou farbou s jemnou a dokonale vyváženou perlážou, ktorá tancuje v skle s hypnotizujúcou eleganciou. Pri prvom privoňaní vás uchvátia arómy bielych kvetov, ruží a fialiek, prelínajúce sa s tónmi jabĺk, broskýň, hrušiek a exotického ovocia, čo vytvára komplexný a očarujúci buket.
V chuti sa Cartizze prejavuje ako jemné a hodvábne víno so zvyškovým cukrom 25 g/l, dokonale vyváženým živou kyslosťou. Krémová textúra a mäkká jemnosť sú pre toto polosuché víno typické, zatiaľ čo aromatická dochuť zanecháva nezabudnuteľný dojem. Tlak 4,5 baru zaručuje ideálnu intenzitu bubliniek.
Tradičná vinifikácia začína ručným zberom koncom septembra z viníc pestovaných spôsobom cappuccina modificata. Lisovanie celých strapcov jemným tlakom, fermentácia pri kontrolovanej teplote v nerezových nádržiach a sekundárna fermentácia metódou Martinotti v autokláve počas 30–40 dní vytvárajú charakter tohto prestížneho vína.
Cartizze s obsahom alkoholu 11,5 % je ideálnym spoločníkom k aperitívom, ľahkým predjedlám či dezertom. Servírované pri teplote 6–8 °C, v pohári medzi flétnou a tulipánom, odhalí svoju aromatickú bohatosť a krémovú eleganciu, ktorá získa aj tých najnáročnejších.
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.