Trochu z histórie Prosecca

 

Definovať, čo je Prosecco, nie je také jednoduché. Najprv je potrebné pochopiť, odkiaľ názov pochádza a aké sú organoleptické vlastnosti, ktoré ho odlišujú a zvýrazňujú medzi niekoľkými druhmi vína na trhu.

Pojem „Prosecco“ sa prvýkrát objavil v básni „Il Roccolo“ v roku 1754, ktorú napísal Valeriano Canati a ktorá sa odohráva v provincii Vicenza, hoci historický výskum uvádza, že názov pochádza z provincie Prosecco, z ktorej názov pochádza. zdá sa, že vznikol.

Prosecco je špeciálne biele víno vyrobené v zemepisnej oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia a uznané ako DOC, označenie kontrolovaného pôvodu získané v roku 2009. Vinič je dôvodom, prečo je tento kvalitný produkt taký vzácny. Na začiatku sa vinič rozvíjal v Gorici a potom sa rozšíril do všetkých oblastí Venezia, Vicenza a Treviso.

V prvej polovici 20. storočia však výroba Prosecca vo viacerých z týchto oblastí ubudla a objemy predaja sa rozšírili výlučne v kopcoch Conegliano, Col San Martino, Asolo, Valdobbiadene a v provincii Treviso. Až v deväťdesiatych rokoch dosiahlo Prosecco úspech v celosvetovom meradle, a to získaním certifikácie IGT, chráneného zemepisného označenia, pod ktorým sa Prosecco začalo predávať za hranicami.

Jeho produkcia zaznamenala v rokoch 2005 až 2010 rozmach, a to aj vďaka uznaniu DOC, ktoré umožnilo 8 000 vinárstvam a 269 domom na výrobu šumivých vín umiestniť na svetový trh ročne okolo 330 miliónov fliaš s obratom viac ako tri miliardy eur. Tento ekonomický úspech je umocnený získaním značky kvality DOCG pre niektoré historické nominálne hodnoty vín, ako napríklad Prosecco z Conegliano – Valdobbiadene. Všetky tieto faktory prispeli k dosiahnutiu a prekonaniu predaja šampanského v roku 2014.