COLLINE GUIZZETTE Brut Nature Sui Lieviti Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, 0,75l
Kategória: | PROSECCO | FRIZZANTE | COLFONDO |
---|---|
Krajina pôvodu: | Taliansko |
Odroda hrozna: | 100% Pinot Nero |
Farba: | Jemná, živá a žiarivá ružová |
Aromatika: | Rafinovaná, pripomínajúca červené ovocie |
Chuť: | Intenzívna, suchá, krémová s dlhou ovocnou dochuťou |
Zvyškový cukor: | 0 g/l |
Alkohol: | 11,50% |
Objem: | 0,75l |
Uzáver: | korok |
Kyseliny: | 6,0 g/l |
Teplota servírovania: | 7 °C |
Tlak vo fľaši: | 2,5 bar |
Skladovanie: | Chladné a tmavé miesto pri teplote 12-15°C korkom hore. |
Metóda: | Charmat |
Položka bola vypredaná… |
Roberto, víno oslavujúce výnimočnosť a tradíciu krajiny Valdobbiadene. Vytvorené v obmedzenom počte s očíslovanými fľašami z troch vybraných viníc, ktoré získavajú svoju výnimočnosť vďaka ideálnemu slnečnému vystaveniu, charakteristickým vlastnostiam pôdy a prítomnosti historických viničných radov. Jeho terroir je zreteľne morského pôvodu, s pôdou bohatou na vápencové pieskovce a fosílie, čo hroznu dodáva silnú štruktúru a nezameniteľný charakter. Víno Sui Lieviti predstavuje autentický výraz regiónu Valdobbiadene. Jeho perlenie vo fľaši sa podobá klasickej metóde šumivých vín, avšak bez odstránenia usadenín. Tým sa na dne fľaše zachovávajú kvasinky, ktoré prirodzene chránia víno. Víno má krásnu slamovo-žltú farbu s jemnými zelenkavými nádychmi. Zvoľna sa v ňom prelínajú bubliny, čo je charakteristické pre kvalitné hrozno, z ktorého je Roberto vyrobené. Aromatika je nádherná, od kvetinových tónov až po zložité nuance poskytované kvasinkami. V ústach je harmonický, plný a jemný. Absencia zvyškového cukru a intenzívne suchá, pikantná a minerálna dochuť robia z vína Roberto skutočný klenot medzi víname Valdobbiadene.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.
Spoločnosť má svoje korene už v roku 1800, kedy boli zakúpené pozemky v obci Valdobbiadene, konkrétne na území Cartizze, ktoré bolo kedysi majetkom grófov Onigo, Pola a Battaia.
Zaccaria, známy aj ako Berto, bol vášnivým a oddaným ochrancom tejto pôdy. Udržiaval ju s láskou, využívajúc len dva voly na prácu na viniciach. V roku 1940 začal vyrábať víno Cartizze v niekoľkých drevených sudoch.
Koncom 60. rokov 20. storočia sa do firmy pridal Pierinov manžel Guido. Po niekoľkých rokoch sa rozhodol rozšíriť ich podnikanie nákupom ďalších viníc v oblasti Cartizze a neskôr viníc DOCG v meste Valdobbiadene.
V roku 1970 Guido rozšíril výrobu vína v ich vinohrade prijatím moderných technológií, ktoré boli v tej dobe k dispozícii. V roku 1982 sa jeho syn Roberto, ktorý mal vtedy iba trinásť rokov, začal aktívne zapájať do rodinného podniku, pretože aj on mal rovnakú vášeň pre vinárstvo. V roku 2000 Roberto predstavil svoje prvé fľaše šumivého prosecca vyrobené vo vinohrade a zároveň sa mu podarilo zvýšiť produkciu tradičného vína "col fondo", z ktorého vinárstvo vzniklo.
V priebehu času pokračovali v nákupe nových viníc a po dvoch rozšíreniach vinohradu v rokoch 2012 a 2017 sa rodina Agostinetto rozhodla v roku 2018 postaviť degustačnú miestnosť, ktorá ponúka úchvatné výhľady na vinice Cartizze. V tejto miestnosti môžete ochutnať ich vína v príjemnej spoločnosti ich srdečnej rodiny.