LOREDAN GASPARINI Montello Cabernet Sauvignon DOC, 0,75l
Elegantné talianske červené víno s bohatými ovocnými tónmi
| Kategória: | Červené víno |
|---|---|
| EAN: | 8002604002307 |
| Vhodná príležitosť: | romantická večera, večierok, banket, párty, večer pri krbe, Silvester, Vianoce |
| Krajina pôvodu: | Taliansko |
| Oblasť: | Veneto |
| Odroda hrozna: | Cabernet Sauvignon |
| Zvyškový cukor: | suché |
| Farba: | Stredne hustá, pazúrikovo rubínovočervená s granátovým okrajom |
| Aromatika: | Tóny tmavého ríbezľa, malín a jahôd, s jemnými bylinnými a balzamovými nuansami |
| Chuť: | Svieža a šťavnatá, s jemnou textúrou, dobre integrovanými tanínmi a dlhotrvajúcim ovocným záverom |
| Alkohol: | 13,00% |
| Objem: | 0,75l |
| Dostupné ročníky: | na dotaz |
| Uzáver: | korok |
| Vegan: | nie |
| Bio / Organické: | nie |
| Teplota servírovania: | 16-18°C |
| Metóda: | 50 % vína zreje vo veľkých dubových sudoch a 50 % v nerezových tankoch |
| Párovanie s jedlom: | pečené červené mäso, divina, vyzreté syry |
Loredan Gasparini Cabernet Sauvignon z oblasti Montello e Colli Asolani DOC je sofistikované talianske červené víno, ktoré spája medzinárodný štýl s pôvabom benátskeho terroiru. Vinárstvo Conte Loredan Gasparini je známe svojou históriou a dôrazom na kvalitu, pričom tento čistý Cabernet Sauvignon patrí medzi ich ikonické vína.
Víno pochádza z kopcovitej oblasti severovýchodného Talianska, kde pôda a mikroklíma vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie cabernetu. Hrozno je zbierané s dôrazom na optimálnu zrelosť a víno zreje v dubových sudoch, čím získava noblesný charakter.
Farba je hlboká rubínovo červená. Vôňa je komplexná a intenzívna, s tónmi čiernych ríbezlí, sliviek, lesných plodov, cédrového dreva, tabaku a korenia.
Chuť je plná, štruktúrovaná a vyvážená, s pevnými, ale hladkými tanínmi a dlhotrvajúcim, elegantným záverom. Víno má výborný potenciál zrenia a vďaka svojmu aristokratickému prejavu patrí medzi najrešpektovanejšie cabernety z Talianska mimo oblasti Bolgheri.

Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Sme pestovatelia viniča a chránime históriu Montella, prírodnej oázy vzdialenej 50 km od Benátok, mesta, s ktorým mali kopce Trevisa vždy osobitné puto. Práve odtiaľto si Benátčania brali drevo na stavbu svojich lodí, ktoré sa plavili do vzdialených krajín, a práve tu sa od 14. storočia vyrábali vína, ktoré Benátky predávali ako kvalitné vína.

Nachádzame sa vo Venegazzù, v západnej časti Montella. Náš príbeh je príbehom mužov. Prvým z nich bol gróf Piero Loredan Gasparini, priamy potomok Leonarda Loredana, benátskeho dóžu - najvyššej mestskej funkcie -, ktorý sa v skutočnosti rozhodol odísť do Vinegazzù. Piero Loredan Gasparini bol charizmatickou osobnosťou, ktorá sa po návšteve francúzskeho Bordeaux rozhodla priniesť do oblasti Montello Merlot, Cabernet Sauvignon a Franc a Malbec, aby vyrobila nové víno, o ktorom by mohla rozprávať celému svetu. Svoj sen premenil na skutočnosť do takej miery, že v 60. rokoch 20. storočia si získal aj francúzskeho prezidenta Charlesa De Gaulla. V roku 1973 prevzal štafetu Giancarlo Palla, ktorý sa o oblasť zaslúžil rovnako významným spôsobom. Predovšetkým tým, že do oblasti, ktorá bola tradične spojená s červenými vínami, priniesol kultúru výroby šumivých vín. Ako prvý si uvedomil, že Montello je výnimočnou lokalitou nielen pre plné a dlhotrvajúce vína, na ktoré sa naďalej zameriava, ale aj pre živé šumivé vína.

Už v 70. rokoch začal vyrábať víno Metodo Classico s pomocou enológa zo Champagne, regiónu, ktorý je jeho skutočnou vášňou. K tomu pridal experimentovanie s vínom Prosecco, ktoré začal vyrábať ako jeden z prvých a pre ktoré tvrdo bojoval za získanie D.O.C. (v roku 1977) a Asolo Prosecco Superiore D.O.C.G. v roku 2009.
Bol to tiež Giancarlo Palla, kto sa usiloval o uznanie Venegazzù ako jedinej podzóny D.O.C.G., ktorá sa dnes považuje za skutočný cru a vyrába ju len Loredan Gasparini. K Giancarlovi sa potom pridali jeho synovia Alberto a Lorenzo, ktorí dnes vedú spoločnosť spolu so svojím otcom, s ktorým sa púšťajú do nových projektov.
