MONZIO COMPAGNONI Franciacorta DOCG, 0,75l
Veľmi kvalitná talianska verzia francúzskeho šampanského
Kategória: | Sekt |
---|---|
EAN: | 8033040990019 |
Vhodná príležitosť: | stretnutie s priateľmi, večierok, banket, párty, večer pri krbe, Silvester |
Krajina pôvodu: | Taliansko |
Oblasť: | Lombardia / Franciacorta |
Odroda hrozna: | Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré, Pinot Nero, Blauburgunder) |
Zvyškový cukor: | suché |
Farba: | Slamovo žltá so zlatistými odleskami |
Aromatika: | Citrusy, zelené jablko, biela broskyňa, brioška, lieskovce, kvetinové tóny |
Chuť: | Svieža a elegantná chuť s jemným perlením, minerálnym charakterom a mandľovým zakončením |
Alkohol: | 13,00% |
Objem: | 0,75l |
Dostupné ročníky: | na dotaz |
Uzáver: | korok |
Vegan: | nie |
Bio / Organické: | nie |
Teplota servírovania: | 6-8°C |
Tlak vo fľaši: | 6,0 bar |
Metóda: | Metodo Classico (sekundárna fermentácia vo fľaši, dlhé zrenie na kvasinkách) |
Párovanie s jedlom: | morské plody, surové ryby, aperitív, sushi, rizoto, ustrice |
Millesimato Brut Franciacorta z vinárstva Monzio Compagnoni je prestížne talianske šumivé víno vyrábané tradičnou metódou (Metodo Classico), ktoré pochádza z ikonickej oblasti Franciacorta v Lombardii. Táto oblasť je známa svojimi elegantnými a sofistikovanými šumivými vínami, ktoré konkurujú tým najlepším šampanským z Francúzska.
Víno je vyrobené zo starostlivo vybraných odrôd Chardonnay a Pinot Noir, pričom každé hrozno pochádza z jedného ročníka (millesimato), čo zaručuje jeho výnimočnú kvalitu a charakter. Farba vína je svetlo slamová so zlatistými odleskami a jemným perlením, ktoré vytvára dlhotrvajúcu a elegantnú penu.
Vo vôni dominujú jemné tóny bielych kvetov, citrusov, zeleného jablka a bielej broskyne, ktoré sú doplnené o náznaky briošky, toastu a jemného lieskovcového tónu z dlhého zrenia na kvasinkách.
Na jazyku je víno svieže, minerálne a výborne vyvážené. Má krémovú textúru, výbornú kyselinku a dlhý, elegantný záver s mandľovou stopou. Je to víno, ktoré v sebe nesie štruktúru aj jemnosť – ideálne na výnimočné príležitosti, oslavy aj gastronomické zážitky.
Toto šumivé víno je perfektným príkladom franciacortskej tradície a majstrovstva vinárstva Monzio Compagnoni.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Náš príbeh, má korene v dávnej minulosti. Šumivé víno sa vo Franciacorte vyrába od šestnásteho storočia a vína sa vyrábajú od nepamäti, ale dlho boli určené len na miestnu spotrebu. Rôzne udalosti týkajúce sa vinohradníctva a marketingu bránili jej výrobe. Obnovený záujem o Franciacorta zo strany vinárov sa datuje do konca 50. rokov 20. storočia, kedy sa celkom náhle objavila dôvera v potenciál regiónu vyrábať základné vína vhodné na výrobu šumivého vína. V roku 1967 bolo menu Franciacorta udelené oficiálne uznanie vďaka úsiliu malej skupiny výrobcov, ktorí boli povzbudení novými talianskymi zákonmi týkajúcimi sa označovania pôvodu. Pinot di Franciacorta DOC bol vyrobený z Pinot Blanc s možnosťou pridania Pinot Gris a Pinot Noir, s prírodným kvasením vo fľaši alebo v sude. Začiatkom sedemdesiatych rokov 20. storočia určili pôdu pre veľké oživenie talianskeho vína a Franciacorta mala položené pevné základy na začatie výroby kvalitných výrobkov. Podnikatelia a manažéri začali kupovať pozemky vo Franciacorte, obohacujúc oblasť o vinice, ktoré používali na výrobu vlastných kvalitných vín, pre seba a pre svojich priateľov. Tento príležitostný prístup však zjavne nebol vhodný pre charakter miestneho Lombardského ľudu a oblasť sa čoskoro premenila na „enologické laboratórium“. K prvej historickej skupine sa čoskoro pripojili ďalšie desiatky výrobcov. Sekundárne kvasenie v sude sa ešte mohlo používať, ale už aj vtedy väčšina výrobcov uprednostňovala oveľa náročnejšie sekundárne kvasenie vo fľaši. Osemdesiate roky boli poznačené príchodom vlny podnikateľov, ktorí prišli do Franciacorty hľadať nové alebo zrekonštruované vinice a ktorí mali víziu a prostriedky, ako zdvihnúť veci zo zeme a odhodlanie uspieť, aj keď neboli originál z vinárskych rodín. Užitočné bolo, že hľadali pomoc odborníkov na víno a špecialistov, ktorí boli schopní zvýšiť kvalitu výrobku. Toto bolo obdobie, kedy sa Chardonnay odlišoval od Pinot Blanc a jeho dokonalá harmónia s terroirom Franciacorta sa stala dobre zavedenou. Do roku 1983 sa z pôvodných 50 hektárov stalo 550 a predaj Pinot di Franciacorta prekročil jeden milión fliaš a počet spoločností sa zdvojnásobil. 90. roky 20. storočia sa začali založením Dobrovoľníckeho konzorcia, ktoré znamenalo začiatok súčasnej éry Franciacorta a Franciacorta DOCG.