COLLINE GUIZZETTE Brut Nature Sui Lieviti Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, 0,75l
Kategória: | PROSECCO |
---|---|
Krajina pôvodu: | Taliansko |
Odroda hrozna: | 100% Glera |
Zvyškový cukor: | 0 g/l |
Kyseliny: | 6,0 g/l |
Farba: | Slamovo žltá s jemným zákalom vďaka kvasinkám |
Aromatika: | Jemné ovocné a kvetinové arómy, ako púpava a jarné lúčne kvety, tóny chlebovej kôrky |
Chuť: | Suchá, harmonická, svieža a minerálna s výraznou kyselinkou, s jemne slaným dozvukom |
Alkohol: | 11,50% |
Objem: | 0,75l |
Dostupné ročníky: | na dotaz |
Uzáver: | korok |
Vegan: | nie |
Bio / Organické: | nie |
Teplota servírovania: | 7 °C |
Tlak vo fľaši: | 5,0 bar |
Skladovanie: | Chladné a tmavé miesto pri teplote 12-15°C korkom hore. |
Metóda: | Charmat |
Párovanie s jedlom: | morské plody, ryby, ľahké predjedlá, jemné syry |
Roberto Valdobbiadene DOCG Sui Lieviti Brut Nature je výnimočné prosecco, ktoré kombinuje eleganciu terroiru Valdobbiadene s autenticitou metódy sur lie. Víno zreje na vlastných kvasniciach, čo mu umožňuje rozvinúť hĺbku, komplexnosť a jemné tóny, ktoré bežné tankové prosecco neponúknu. Už prvý pohľad vás upúta iskrivé perlenie, ktoré stúpa s gráciou a naznačuje živú vitalitu vína.
Vôňa je čistá, svieža a vrstvená: objavujú sa tóny zeleného jablka, bielej broskyne a jemnej citrusovej kôry, prelínané s jemnými náznakmi minerality a výrazom kvasníc, ktoré dodávajú jemný chlebový či drožďový nádych. Chuť pôsobí sucho a presne, s eleganciou vyvážených kyselín, ktoré podporujú ovocie, a zároveň s dotykom minerality, ktorý vyvoláva pocit pôdy. Dochuť je jemná, dlhotrvajúca, s jemným svetlom perlením, ktoré udrží zážitok aj po poslednom dúšku.
Toto víno je ideálnym spoločníkom pre momenty, ktoré si zaslúžia niečo výnimočné – výborne poslúži ako aperitív, k predjedlám z morských plodov, sushi, slabej rybe či jemným syrom. Psychologicky vzbudzuje dojem autenticity, kvality a citlivej práce vinára – víno, ktoré hovorí „vždy výber, nie kompromis.“
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Spoločnosť má svoje korene už v roku 1800, kedy boli zakúpené pozemky v obci Valdobbiadene, konkrétne na území Cartizze, ktoré bolo kedysi majetkom grófov Onigo, Pola a Battaia.
Zaccaria, známy aj ako Berto, bol vášnivým a oddaným ochrancom tejto pôdy. Udržiaval ju s láskou, využívajúc len dva voly na prácu na viniciach. V roku 1940 začal vyrábať víno Cartizze v niekoľkých drevených sudoch.
Koncom 60. rokov 20. storočia sa do firmy pridal Pierinov manžel Guido. Po niekoľkých rokoch sa rozhodol rozšíriť ich podnikanie nákupom ďalších viníc v oblasti Cartizze a neskôr viníc DOCG v meste Valdobbiadene.
V roku 1970 Guido rozšíril výrobu vína v ich vinohrade prijatím moderných technológií, ktoré boli v tej dobe k dispozícii. V roku 1982 sa jeho syn Roberto, ktorý mal vtedy iba trinásť rokov, začal aktívne zapájať do rodinného podniku, pretože aj on mal rovnakú vášeň pre vinárstvo. V roku 2000 Roberto predstavil svoje prvé fľaše šumivého prosecca vyrobené vo vinohrade a zároveň sa mu podarilo zvýšiť produkciu tradičného vína "col fondo", z ktorého vinárstvo vzniklo.
V priebehu času pokračovali v nákupe nových viníc a po dvoch rozšíreniach vinohradu v rokoch 2012 a 2017 sa rodina Agostinetto rozhodla v roku 2018 postaviť degustačnú miestnosť, ktorá ponúka úchvatné výhľady na vinice Cartizze. V tejto miestnosti môžete ochutnať ich vína v príjemnej spoločnosti ich srdečnej rodiny.